На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим

Указ о проглашењу Закона о привременом смањењу плата, односно зарада, нето накнада и других примања у државној администрацији и јавном сектору

Проглашава се Закон о привременом смањењу плата, односно зарада, нето накнада и других примања у државној администрацији и јавном сектору, који је донела Народна скупштина Републике Србије на Петој седници Првог редовног заседања у 2009. години, 29. априла 2009. године.

ПР број 28

У Београду, 30. априла 2009. године

Председник Републике,

Борис Тадић, с.р.

Закон о привременом смањењу плата, односно зарада, нето накнада и других примања у државној администрацији и јавном сектору

Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 31/2009 од 30.4.2009. године.

Члан 1.

Овим законом уређује се привремено смањење плата, односно зарада, нето накнада и других примања народних посланика, председника Републике, чланова Владе, лица која на функцију бира Народна скупштина или поставља Влада, лица која према посебним прописима имају положај функционера, државних службеника и намештеника, запослених у Народној банци Србије, изабраних, постављених и запослених у органима аутономних покрајина и јединицама локалне самоуправе, запослених у организацијама обавезног социјалног осигурања, јавним агенцијама, јавним предузећима и привредним друштвима чији је једини оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, радиодифузним установама и радио и телевизијским станицама регионалних и локалних заједница, Привредној комори Србије, градским и регионалним привредним коморама, запосленима у другим облицима организовања чији је једини оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Овим законом уређује се привремено смањење нето накнада председницима и члановима органа управљања и надзорних одбора које именује Влада, орган аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе, нето накнада лицима по основу уговора о делу и уговора о привременим и повременим пословима, које закључују исплатиоци из става 1. овог члана.

Привремено смањење других примања из става 1. овог члана, не односи се на отпремнине.
+ Правна мишљења

Члан 2.

Привремено смањење плата, односно зарада, нето накнада и других примања не врши се судијама Уставног суда, судијама, јавним тужиоцима, заменицима јавних тужилаца, судијама за прекршаје, члановима Високог савета судства и Државног већа тужилаца и запосленима у њиховим службама, професионалним припадницима Војске Србије, полицијским службеницима, пилотима и запосленима који обављају послове контроле летења, запосленима у Безбедносно информативној агенцији, дипломатско-конзуларним представништвима, заводима за извршење заводских санкција, установама у области образовања и ученичког и студентског стандарда, науке, здравства, културе и социјалне и дечије заштите.

Члан 3.

Привремено смањење плате, односно зараде, нето накнаде и другог примања лицу из члана 1. овог закона врши се применом одређеног процента на разлику плате, односно зараде умањене за порез и доприносе, односно нето накнаде и другог примања, и то:

На плату, односно зараду умањену за порез и доприносе, нето накнаду и друго примање Смањење плате, односно зараде, нето накнаде и другог примања
1) од 40.000 - 100.000 динара 10%
2) од 100.000 до износа шестоструке просечне зараде у Републици Србији умањене за порез и доприносе Смањење из подтачке 1) + 15% на износ преко 100.000 динара
3) износ преко шестоструке просечне зараде у Републици Србији умањене за порез и доприносе Смањење из подтачке 2) + целокупан износ преко шестоструке просечне зараде у Републици Србији умањене за порез и доприносе

Члан 4.

Износ привременог смањења из члана 3. овог закона исплатилац из члана 1. овог закона уплаћује на рачун прописан за уплату јавних прихода и усмерава се посебном републичком буџетском фонду.

Средства из става 1. овог члана користиће се искључиво за решавање проблема проузрокованих негативним ефектима светске економске кризе, према посебном акту Владе.

Члан 5.

Плата, односно зарада лицу из члана 1. овог закона не може бити обрачуната и исплаћена у износу већем од просека плате, односно зараде исплаћене том лицу за јануар и фебруар 2009. године.
+ Правна мишљења

Члан 6.

Нето накнада члановима органа управљања и надзора јавних предузећа и зависних друштава капитала чији су оснивачи та јавна предузећа, јавних агенција и других облика организовања чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе не може бити виша од једноструке укупне просечне зараде по запосленом без пореза и доприноса која је исплаћена у Републици Србији у октобру месецу у години која претходи години у којој се врши исплата накнаде, према податку републичког органа надлежног за послове статистике.

Нето накнада за рад председника органа управљања и надзора јавних предузећа и њихових зависних друштава капитала чији су оснивачи та јавна предузећа, јавних агенција и других облика организовања чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, не може бити виша од износа из става 1. овог члана увећаног за 50%.

Нето накнада за рад заменика председника органа управљања и надзора јавних предузећа и њихових зависних друштава капитала чији су оснивачи та јавна предузећа, јавних агенција и других облика организовања чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединице локалне самоуправе не може бити виша од износа из става 1. овог члана увећаног за 20%.

Члан 7.

Лицима из члана 1. овог закона неће се исплаћивати бонуси, награде и додаци, изузев додатака за време проведено у радном односу (минули рад), за рад ноћу, за рад на дан празника који није радни дан, за додатно оптерећење на раду, за прековремени рад, за приправност, као и додатка који се исплаћује намештеницима за остварене резултате рада.
+ Правна мишљења

Члан 8.

Начин и поступак смањења плата, односно зарада, накнада и других примања исплатилаца из члана 1. овог закона прописује Влада.

Надзор над применом овог закона врши министарство надлежно за послове финансија.

Члан 9.

Одговорно лице субјекта из члана 1. овог закона које изврши исплату супротно одредбама овог закона, у намери да себи или другом прибави имовинску корист, казниће се затвором до једне године или новчаном казном.

Члан 10.

Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије", а примењиваће се почев од исплате плате, односно зараде за месец мај 2009. године закључно са исплатом плате, односно зараде за месец децембар 2009. године.